Cicerone

 

Cicerone I – The power of Love and all that

Alles heeft met alles te maken. Dat is steeds het motto van De Cicero Compagnie, bij presentaties, voorstellingen en reizen door de oeverloze verhalen die dr. Math Osseforth vertelt. Maar vanaf nu kunt u van die verhalen ook in schriftelijke vorm genieten. In het tiende jaar van ons bestaan verschijnt nu de eerste editie van de nieuwe serie die heel toepasselijk Cicerone heet. Iedere editie is een verzameling essays over uiteenlopende onderwerpen, die – uiteraard – steeds heden en verleden en alles wat daarmee te maken heeft met elkaar in verband brengt. De eerste editie Cicerone, The Power of Love and all that bevat Engelstalige essays over liefde in de klassieke literatuur, vriendschap, de duivel, de stierenjongen van Kreta en het monster van Frankenstein. Het centrale thema is dus liefde, hoe wonderbaarlijk dat ook moge klinken; liefde in talloze vormen. Liefde en alles wat daarmee te maken heeft. Liefde en alles wat daarvan komt.

Lees het. Herlees het. Geniet ervan. En oordeel zelf wat waarmee te maken heeft.

Bestellen kan via www.boekenbestellen.nl:


Cicerone II – Buitengewoon

Deze keer een Nederlandstalige editie. Wederom een verzameling essays over uiteenlopende onderwerpen, dit keer over allerlei aspecten van het dagelijkse leven in de Oudheid, van massatoerisme en wereldwonderen, hooligans en supportersrellen, tot de Maffia en de geheimen van het kleinste kamertje. Interessant en amusant met talloze verwijzingen naar ons zelf en onze o zo moderne wereld; genoeg om over na te denken. Want zoals altijd geldt ook hier weer ons motto: omnia omnibus haerent: alles heeft met alles te maken.

Bestellen kan via www.boekenbestellen.nl:

 

 

 

 


NIEUW!!   Cicerone III – Wijsheidsliefde

Filosofie was en is een breed, zo niet vaag gebied, met ontelbare zijpaden en interpretaties; de Romeinen moesten er in den beginne eigenlijk weinig van hebben, omdat het zo ontzettend niet praktisch was, te theoretisch, misschien wel een tikje nutteloos. Want filosofie houdt zich bezig met wijsheid. Nou, daar begint het al. Wat is wijsheid? Iets anders dan slimheid of verstandigheid. Niet hetzelfde als kundigheid, handigheid, geslepenheid. Als het TV-programma De Slimste Mens zou worden omgedoopt tot De Verstandigste Mens zou het echt een heel ander programma worden. In het Griekse leger voor Troje was Odysseus de listigste held (hij bedacht per slot het paard), maar de oude Nestor was de wijste. Hangt wijs dan samen met hoge leeftijd? Of is dat levenswijsheid, weer een andere variant?

Het Griekse sophia is de wijsheid en een philos is iemand die daarnaar verlangt, er verliefd op is. Verliefd op wijsheid, wijsheidsliefde. Ah, maar het object van iedere liefde moet te herkennen zijn, te beschrijven, moet zichtbaar en benaderbaar zijn. Anders wordt het wel een heel erg idealistische liefde waar je in alle onbereikbaarheid knettergek van wordt. Dus ook wijsheid zou herkenbaar moeten zijn. In de volgende hoofdstukken ga ik proberen als een Cicerone, een gids door de Klassieke filosofie, die beschrijving aan de hand van een aantal vragen voor elkaar te krijgen.

Bestellen kan via www.boekenbestellen.nl:


 

Scroll naar boven